#1 2012-07-13 09:51:46

Driada

Administrator

Zarejestrowany: 2012-02-11
Posty: 286
Punktów :   

Historia alkoholi 74

Ratafia wieloowocowa
www.webtrunki.pl

Składniki i sposób przygotowania
3 litry spirytusu 95%
płatki róży
1/4 litra poziomek, czereśni, wiśni, truskawek, czarnych jagód, malin, porzeczek
1 kg cukru
1 litr wody

Do butla ze dwa litry spirytusu, co zacnie rektyfikowan jest, wlej. Płatków róży, obrawszy a oczyściwszy je, ze szklankę dodaj, a nadto owocu rozmaitego po szklance jednej wsyp, jak to: poziomek, czereśni, wiśni, truskawek, jagód czarnych, malin a porzeczek. Butel szczelnie zatknąwszy, postaw i miesiąców dwa requiescat in pace. Natenczas syrop z kila cukru i litra wody zrób, a ostudziwszy go całkiem, dolej jeszcze litr spirytusu, a essencyę z owoców przez flanelę przefiltruj, wymięszaj dobrze i do butla nalej. Jak trzy dni miną, jak to omne trinum perfectum, ściągnij lewarkiem; resztę mętów przefiltruj. Do butelek zlej. Jak pół roku upłynie, pij.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.biotechnologiakul.pun.pl www.commandos.pun.pl www.plomienzmiennica.pun.pl www.mechatronikaa.pun.pl www.nakazdytemat.pun.pl