Rosolis jarzębinowy
www.webtrunki.pl
Składniki i sposób przygotowania
1 litr spirytusu 95%
1/4 kg jarzębiny
2 litry wody
1/2 kg cukru
Jak druga połowa października przyjdzie, jagód jarzębinowych zerwij (zważ, że dobrze, jeźli je szron zwarzy). Jagody ukropem razów parę sparz, skoro ociekną a przeschną, zaraz na miazgę zgnieć, półletnią wodą zalej, to jest: na ćwierć kila owocu zmiażdżonego litr wody daj. Do słoja zlej i w ciepłocie mieszkaniu twemu zwykłej postaw, niechaj cztery abo i sześć tygodni fermentują (a to od gorącości w komnacie zależeć będzie). Dwa razy na dzień przemięszaj je, potym essencyą do alembiku wlej. Litr spirytusu wchlupnij na nie, jeźli to mocna a czysta wódka być ma; jeźli zaś tylko słodka, tedy syrop z pół kila cukru i litra wody zrób, a ochłodnięty częściami do jarzębiny zlewaj i zamięszaj dobrze, a jak ostoją się dobrze, lewarkiem do butelek ściągnij.
Offline