#1 2012-07-18 10:39:55

Driada

Administrator

Zarejestrowany: 2012-02-11
Posty: 286
Punktów :   

Historia alkoholi 81

Likier amaretto
www.webtrunki.pl


Składniki i sposób przygotowania
100 g wyłuskanych pestek z moreli i brzoskwini (pół na pół)
40 g gorzkich migdałów
0,6 kg miałkiego cukru
0,4 l wody
1 laska wanilii
1 l spirytusu 70 °

Pestki i migdały sparzyć, zdjąć z nich skórki oraz przekroić je na 4-8 części, wsypać je do butli, zasypać 0,25 kg cukru i odstawić do ciepła na 2-3 dni. Następnie dodać wanilię i zalać spirytusem. Zamknąć naczynie i odstawić na 30 dni. Po tym czasie przecedzić nalewkę, wlać ją do drugiej butli i dodać ostudzony syrop z pozostałego cukru i wody, dobrze wymieszać i po 7 dniach przecedzić przez gęste płótno lub flanelę oraz rozlać do butelek.
Likier ma barwę jasnobrązową, zapach i smak migdałowo-orzechowy z akcentem waniliowym. Zawartość cukru około 30%.
Pije się go o temp. 14-16°C.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.commandos.pun.pl www.nakazdytemat.pun.pl www.plomienzmiennica.pun.pl www.biotechnologiakul.pun.pl www.mechatronikaa.pun.pl