Likier amaretto
www.webtrunki.pl
Składniki i sposób przygotowania
100 g wyłuskanych pestek z moreli i brzoskwini (pół na pół)
40 g gorzkich migdałów
0,6 kg miałkiego cukru
0,4 l wody
1 laska wanilii
1 l spirytusu 70 °
Pestki i migdały sparzyć, zdjąć z nich skórki oraz przekroić je na 4-8 części, wsypać je do butli, zasypać 0,25 kg cukru i odstawić do ciepła na 2-3 dni. Następnie dodać wanilię i zalać spirytusem. Zamknąć naczynie i odstawić na 30 dni. Po tym czasie przecedzić nalewkę, wlać ją do drugiej butli i dodać ostudzony syrop z pozostałego cukru i wody, dobrze wymieszać i po 7 dniach przecedzić przez gęste płótno lub flanelę oraz rozlać do butelek.
Likier ma barwę jasnobrązową, zapach i smak migdałowo-orzechowy z akcentem waniliowym. Zawartość cukru około 30%.
Pije się go o temp. 14-16°C.
Offline