#1 2012-07-18 10:45:49

Driada

Administrator

Zarejestrowany: 2012-02-11
Posty: 286
Punktów :   

Historia alkoholi 84

Likier porzeczkowy - Clasiss
www.webtrunki.pl


Składniki i sposób przygotowania
Zestaw na 2,5 litra likieru.
1,25 l nalewu z czarnych porzeczek,
1 l syropu cukrowego,
250 ml spirytusu o mocy 95%.
Nalew z czarnych porzeczek:
1 kg czarnych porzeczek,
1,25 l spirytusu o mocy 70%.

1. Sporzadzić nalew z czarnych porzeczek: owoce oczyścic z szypułek, umyć na sicie zimną wodą, rozgnieść i wsypać do słoja. 920 ml spirytusu o mocy 95% rozcienczyć 345 ml wody i wlać do porzeczek, słój dobrze zakorkować i odstawić owoce do macerowania na 4-6 tygodni, mieszając je 2-3 razy w tygodniu.
2. Wlać do garnka 420 ml wody, zagrzać ją i wsypać powoli 1 kg cukru, mieszając go, aż do rozpuszczenia. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 min zbierając z powierzchni pianę, potem odstawić do ostygnięcia.
3. Uzyskany po maceracji nalew (ok. 1,25 l) zlać do gąsiorka, dolać litr syropu cukrowego, calość dobrze wymieszać, następnie dodać 250 ml spirytusu o mocy 95% i odstawic do dojrzewania przez 3-6 miesięcy.
- Likier z czarnej porzeczki moze być stosowany jako aperitif sporządzony przez zmieszanie w szklaneczce kieliszka Cassis z 3-4 kieliszkami białego, wytrawnego wina.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.biotechnologiakul.pun.pl www.commandos.pun.pl www.plomienzmiennica.pun.pl www.nakazdytemat.pun.pl www.hellriders.pun.pl