Wódka śliwowica
www.webtrunki.pl
Składniki i sposób przygotowania
2 kg śliwek
2 litry spirytusu 95%
1/2 kg cukru
1/2 litra wody
Śliwków dwa kilo wydryluj, aby przystojnie. Pestki wyjmij, trzydieści ich utłucz i do butla daj, a litrem spiytusu zalawszy, zakorkuj go co duchu, papierem potym zawiąż. Trzy abo cztery miesiące nie tykaj go, niech sobie stoi. Jak te miesiące miną, użyjesz essencyi tak urobionej na śliwowicę, a to tym sposobem. Syrop z pół kila cukru i dwu szklanek wody zagotuj, a wyklarowany i wyszumowany należycie, odstaw z kuchni, zaczym powoli do tegoż syropu litr spirytusu wlej, po trosze gotowej essencyi dodawając, a potym na powrót do butla zlej i na nowo czas pewien daj mu pokój, aby się śliwowica przednia sklarowała, poczum przez flanelę filtruj, w butelki zlewaj, zakorkuj i nie popijaj, aż pół roku minie i wyborną, a wystałą się stanie
Offline