Sprzęt kuchenny

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Moda

#1 2012-09-19 10:16:23

Driada

Administrator

Zarejestrowany: 2012-02-11
Posty: 286
Punktów :   

Garnki

Jaki wpływ na nasze zdrowie maja naczynia kuchenne.
www.stylikomfort.pl

Nie od dziś wiadomo,że bardzo duży wpływ na nasze zdrowie ma dieta.Jednak w mniejszym stopniu zdajemy sobie sprawę z faktu, iż naczynia kuchenne których na co dzień używamy także nie wpływają obojętnie na nasze samopoczucie i zdrowie.


Już w średniowieczu jak i w czasach Wielkiej Francuskiej Rewolucji ludzie należący do średniozamożnej klasy miejskiej oraz biedniejsza szlachta spożywali posiłki na ołowianych talerzykach i pili płyny z kubków cynowych. Rzeczą oczywistą jest,że ołów sam w sobie nie jest trujący jednak w bardzo aktywny sposób wchodzi w reakcję z ludzkimi płynami, jak choćby śliną czy sokiem żołądkowym. Produkty takich reakcji już są szkodliwe i co więcej, trujące nie tylko dla ludzkiego organizmu. Sprawa jest tym trudniejsza,iż organizm ludzki ich nie wydala tylko kumuluje w sobie, a co za tym idzie szkodliwe działanie nasila się z upływem czasu.


W czasie trwania tzw. nowej historii tj. W stuleciach XVIII-XIX jak i na początku wieku XX popularne stało się spożywanie posiłków z naczyń wyprodukowanych ze stopów miedzi.  Stało się tak nawet wbrew świadomości,że niektóre związki miedzi są substancjami trującymi. Można by powiedzieć,że w lepszej sytuacji znajdowali się ludzie zamożni bowiem posiadali oni srebrne zastawy stołowe. A jak wiadomo srebro do dnia dzisiejszego jest metalem szlachetnym. Jednak do końca nie zostało udowodnione czy srebro także w jakiś sposób nie wpływa na nasze zdrowie. Z pewnością nie raz byliśmy świadkami jak srebro zaczyna zmieniać barwę na ciemniejszą w kontakcie z powietrzem czy ludzkimi dłońmi. Reakcja ta zachodzi, bowiem w bardzo aktywny sposób srebro reaguje na szczątkowe ilości siarkowodoru, który wydziela ludzki organizm. Dlatego nie ma jednoznacznej odpowiedzi na wcześniej postawione pytanie czy regularne wprowadzanie srebra do naszego organizmu jest całkowicie dla nas bezpieczne?


Mniej więcej w okolicy roku 1913 nastąpił przełom w produkcji wszelkich naczyń i akcesoriów kuchennych. W roku 1913 angielski inżynier Harry Brearley wynalazł sposób połączenia stopów żelaza, węgla oraz chromu, uzyskując tym samym stal nierdzewną tak właśnie nazywaną przez Brearley'a. Pierwszymi przedmiotami produkowanymi ze stali nierdzewnej były noże kuchenne. Z czasem zaczęto produkować z niej garnki oraz inne najróżniejsze akcesoria potrzebne w kuchni.


Stal nierdzewna najwyższej jakości jest obecnie określana terminem stali szlachetnej. Dlaczego szlachetna? Szlachetność stali nierdzewnej wynika z jej odporności na kwasy oraz inne składniki chemiczne, które są zawarte w artykułach spożywczych oraz na te, które obecne są w ludzkim organizmie. Odporność na te wszystkie związki powinna być także zachowana podczas przygotowywania potraw czyli podczas oddziaływania wysokiej temperatury. Istotny jest fakt, iż wysoka temperatura przyspiesza wszelkie reakcje chemiczne. Natomiast żelazo, które stanowi podstawę każdej stali samo w sobie nie jest już tak odporne na działanie wysokiej temperatury. 


Współczesna wiedza techniczna i naukowa doprowadziła do możliwości opracowania takiej stopy żelaza z innymi metalami i pierwiastkami, które są odporne na działanie czynników chemicznych niemalże w taki sam sposób jak szkło czy porcelana. Jednak takie połączenie jest zdecydowanie bardziej trwałe i wytrzymałe na wszelkie uderzenia w przeciwieństwie do szkła i porcelany. Biorąc pod uwagę odporność i obojętność chemiczną nierdzewna stal szlachetna jest zdecydowanie podobna do złota i platyny. Jest wyraźnie lepszej jakości niż srebro. O szlachetności stali nierdzewnej decyduje jej chemiczna stabilność, odporność na działanie wszelkich czynników chemicznych oraz substancji obecnych w układzie pokarmowym. Wszystkie cechy świadczące o niezwykle wysokiej jakości stali szlachetnej zachowują swoje właściwości także podczas oddziaływania wysokich temperatur, które towarzyszą nam podczas przygotowywania potraw.


Wniosek nasuwa się jeden. Posiłek będzie tym zdrowszy im mniejsze będzie oddziaływanie materiału, z którego zostały wykonane sztućce czy naczynia używane do przyrządzania posiłków. Akcesoria kuchenne wykonane z nierdzewnej stali szlachetnej z pewnością pozytywnie wpływają na nasze zdrowie a przygotowywanie posiłków jest zdecydowanie łatwiejsze jeśli używamy naczyń wykonanych ze stali szlachetnej.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.elzuzel.pun.pl www.shinobisway.pun.pl www.ciaza-po-ciaza-obumarla.pun.pl www.smoczaoaza.pun.pl www.lunarvampire.pun.pl