ciekawy artykuł z historii o drinkach www.drinki.mojdrink.pl
Amerykański szał
W XIX w cocktaile zyskały jeszcze większą popularność w Ameryce. Dlatego też cała ówczesna literatura amerykańska - od Nathaniela Hawthorne'a (The Blithedale Romance, 1852) do Jamesa Hughesa (Tom Brown's Schooldays) - pełna była opisów i charakterystyk wielu sławnych cocktaili, robionych nie tylko na bazie różnych wódek, ale również bardziej urozmaiconych innymi składnikami. Cocktaile zaczęto wówczas serwować jako napój krzepiący - moming draught, jako popołudniowy pick up, pity okazyjnie na zdrowie, czy też przed snem, jako night cup - szklaneczka trunku. Aż wreszcie zaczął się okres towarzyskiej popularności cocktaili, które się nieodzownym elementem spotkań rybaków i myśliwych, jak również wytworzyły formę przyjęć towarzyskich, zwanych dziś cocktail party. W latach 1820 - 1850 przygotowywano na zapas butelkowane cocktaile, sporządzane dla myśliwych i wędkarzy, a także na pikniki i wycieczki. Najbardziej popularnym typem amerykańskiego cocktailu był wówczas butelkowany Brandy Cocktail. Od 1900 r. Cocktaile święcą tryumfy już nie tylko w saloonach i tawernach, ale przenoszą się do zacisznych zakamarków barków domowych. I tak oto na lata 90. przypada "złoty wiek" amerykańskich cocktaili. Tworzenie nowych recept na napoje mieszane stało się narodowym szaleństwem USA. Amerykańscy bartenderzy prześcigali się w coraz to nowszych technikach mieszania drinków, a największym komplementem dla barmana było wówczas nazwanie go "cocktailowym artystą". W1862 r. w San Francisco powstał nawet podręcznik The Vivants' Companion or How to mix, zawierający 306 oryginalnych receptur napoi mieszanych, a autorem tego kompendium wiedzy dla barmanów był najpopularniejszy wówczas mistrz cocktailowy - Jerry Thomas.
Offline