Nalewka orzechowa
www.webtrunki.pl
Składniki i sposób przygotowania
2-3 zielone, niedojrzałe włoskie orzechy
1 l wódki czystej 45%
1 łyżka stołowa cukru
Zielone niedojrzałe włoskie orzechy, w których nie ukształtowała się jeszcze twarda skorupa, drobno pokrajać wraz z zieloną zewnętrzną łupiną i wsypać do szklanego naczynia. Zalać wódką, zakorkować i pozostawić na 3-4 tygodnie (płyn staje się ciemnobrunatny). Po tym czasie zlać płyn znad orzechów do innego naczynia przez lejek z watą, a pozostałe orzechy zasypać cukrem i pozostawić jeszcze na 1-2 tygodnie do rozpuszczenia cukru. Wytworzony syrop cukrowy zlać przez lejek z watą do naczynia z poprzednio zalanym ekstraktem, wymieszać i pozostawić w spokoju do sklarowania. Sklarowaną wódkę przelać przez lejek z watą do butelek.
Offline