#1 2012-07-12 10:19:22

Driada

Administrator

Zarejestrowany: 2012-02-11
Posty: 286
Punktów :   

Historia alkoholi 66

Nalewka wiejska
www.webtrunki.pl

Składniki i sposób przygotowania
Upiec prza¶ny "placek chlebowy" (bez drożdży i zakwasu) z 1 szklanki żytniej m±ki razowej, 1,5 szklanki pszennej m±ki razowej, 2-3 g soli i wody:
Przegotowan± i ostudzon± wodę dodać stopniowo do m±ki, aż otrzymamy dobrze spulchnione ciasto o odpowiedniej konsystencji.
Następnie rozwałkować je i ułożyć na suchej blasze.
Zrobić nożem nacięcia w "kratę" i piec w temperaturze 300st.C przez 15-20 min, aż placek się dobrze przyrumieni!.
Następnego dnia użyć go do nalewki.
0,25 kg pokruszonego chrupkiego placka razem z 20-30 g rodzynków i 30 g młodych p±czków brzozowych zalać 1,25 l wódki na 2 tygodnie.
Po maceracji starannie przecedzić nalewkę przez gęste płótno i wlać do rondla, w którym uprzednio w gor±cym jasnym piwie (0,25 l) rozpuszczono 200 g cukru.
Po dokładnym wymieszaniu odstawić w chłodne miejsce na
2 miesi±ce, aż do pełnego sklarowania.
Jest to staropolska nalewka, zupełnie obecnie nieznana, o charakterystycznym, oryginalnym smaku, lekko gorzkawa z posmakiem słodkawopalonym.
Ma barwę złocisto brunatn±, zawarto¶ć alkoholu - ok. 40%, cukru - ok. 10%.
Wydajno¶ć - ok. 1,25 l.
Nalewkę tę ochładza się do temperatury 8-10st.C.
Uwaga: P±czki brzozowe można zast±pić młodymi li¶ćmi lub "orzeszkami" brzozowymi, a jasne piwo - porterem.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.biotechnologiakul.pun.pl www.nakazdytemat.pun.pl www.mechatronikaa.pun.pl www.commandos.pun.pl www.plomienzmiennica.pun.pl