ciekawa historia różnych receptur drinków
www.drinki.mojdrink.pl
Cobbler
Nazwa Cobbler znaczy "partacz", "łatacz starego obuwia" i jest zaprzeczeniem wykwintności tego oryginalnego amerykańskiego long drinka. W smaku cobblery są łagodne, orzeźwiające, dobre na gorące popołudnia i na eleganckie przyjęcia towarzyskie.
Drink ten stał się popularny w USA już w 1809 r. Jego wykonanie wymaga dużych umiejętności i talentu oraz dobrego gustu barmana, a także owoców w doskonałym stanie oraz dużej staranności wykonania. Jego głównym składnikiem początkowo było wino. Dużą szklanicę napełniano kruszonym lodem, dodawano wino, cukier oraz sok cytrynowy. Po zmieszaniu mikstury łyżeczką barową, drink był obficie i luźno garnirowany plastrami pomarańczy lub sezonowymi owocami. Stopniowo amerykańscy bartenederzy wzbogacali Cobbler dodając do niego curacao i inne likiery, aby wzmocnić smak owocowy, o czym wspomina Jerry Thomas w swym klasycznym poradniku. W 1880 r. zrobiono Cobbler na whiskey (nazywając go RAY lub WHISKEY COBBLER) jako substytucie wina. Od 1890 r. do Cobblera dodawano szampana. Moda na Cobblery zadomowiła się na dobre również w Europie, a francuskie cobblery zyskały miano najbardziej wykwintnych i ozdobnych. Na warstwę tłuczonego lodu, umieszczonego do 2/3, a nawet 3/4 pojemności dużego trójkątnego kielicha, posypaną cukrem krystalicznym, układano, asymetrycznie lub symetrycznie, dekoracyjne wzory z różnych owoców, po czym całość zalewano doprawionymi winami.
Offline