Rosolis wi¶niowy
www.webtrunki.pl
Składniki i sposób przygotowania
1/2 kg wi¶ni
3/4 kg cukru
1 litr spirytusu 95%
Pół kila wi¶ni do dużego butla szklanego wsyp, na nie trzy czwarte kila cukru daj; i dalej tym spospbem rób, aż cały butel wypełni się, ale w tej samej proporcyi, to jest na pół kila wi¶ni, trzy czwarte kila cukru. Natenczas butel przystojnie zakorkuj, na oknie posaw do słońca, na tygodni sze¶ć. Potym przez biał± flanelę przecedĽ; jak ostoi się, do flaszek zlej, korkuj a lakuj. Za pół roku pij. Aby za¶ wi¶niak, a nie rosolis był, to tak uczyń: te same wi¶nie spirytusem abo dobr±, żytni± okowit± zalej i niech tygodni pare postoj±. Zatym naraz na pół kila tych wi¶ni syp kilo cukru tłuczonego; gdy się essencya należycie wyklaruje, do butelek zlej, korkuj przystojnie a krzepko, a jak sze¶ć tygodni przejdzie, użyj.
Offline