Wódka żubrówka
www.webtrunki.pl
kładniki i sposób przygotowania
1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej trawy zubrowej,
1 lyzeczka cukru,
1 l wódki czystej o mocy 40%.
1. Trawe zubrowa pociac na kawalki dlugosci 3-4 cm, wlozyc je do butelki z wódką, odstawic do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelac do butelki, dodac rozpuszczony w 2 lyzkach wody
cukier i wymieszac. Zakorkowac butelke i odstawic na 2-3 dni.
3. Gotowa wodke przefiltrowac i rozlac do butelek. Do kazdej butelki mozna wlozyc zdzblo trawy zubrowej dla dekoracji.
4. Wodke mozna sporzadzic tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej
trawy zubrowej zalewa sie 170 ml wódki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr zubrowki nalezy wziac 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu o mocy 95%, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa zubrowa (Herba Hierochloe) rosnie prawie wylacznie w Polsce w Puszczy
Bialowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, ktora nadaje wodce swoisty zapach i smak.
Offline