Sprzęt kuchenny

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Moda

#1 2012-09-11 08:35:10

Driada

Administrator

Zarejestrowany: 2012-02-11
Posty: 286
Punktów :   

Obyczaje barmańskie

Biesiada przy garnku
www.swiat-alkoholi.pl


Fondue jest potrawą, którą Szwajcarzy jedzą zimą, ponieważ świetnie potrafi rozgrzać. W naszym kraju już jesienią robi się chłodno, a sezon grillowy kończy się wraz z nastaniem pierwszych chłodów, dlatego warto spotkać się z przyjaciółmi przy fondue.

Co zrobić, by wieczór w gronie przyjaciół udał się, gdy na dworze plucha? Można oglądać filmy, dyskutować, degustować dobre wina i... jeść. Tym razem proponujemy nie tylko wspólne spożywanie posiłku, ale też jego przygotowywanie. Wystarczy mieć zestaw do fondue, kilka niezbędnych składników i pomysł na to, co wrzucić do kociołka. Równie dobrze może to być ser, mięso, warzywa czy owoce i czekolada, a prosty posiłek przemieni się w prawdziwą ucztę. Nic tak bowiem nie integruje ludzi, jak jedzenie ze wspólnego naczynia. W przypadku fondue nie będzie to nietaktem nawet w najbardziej wykwintnym towarzystwie, choć najlepiej, by było to grono dobrych znajomych lub przyjaciół. Można wtedy delektować się każdym kęsem i komponować własne smaki z najróżniejszych składników. Ponieważ taki posiłek trwa dość długo, jest czas także na wspólne rozmowy. Ogólną wesołość budzi moment, kiedy komuś niechcący wpadnie do rondelka kawałek pieczywa. Szwajcarzy w tym wypadku liczą punkty karne, które kosztują „niezdarę” butelkę wina...

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.csreggae.pun.pl www.kaliscyszczypiornisci.pun.pl www.gra-metin.pun.pl www.logistyka-wscil.pun.pl www.gdynia1dlo.pun.pl