#1 2012-09-18 09:04:44

Driada

Administrator

Zarejestrowany: 2012-02-11
Posty: 286
Punktów :   

Garnki

Budowa garnków
www.stylikonfort.pl

Garnki towarzyszą człowiekowi od wielu lat. Początkowo do przyrządzania potraw czy ich konsumpcji używano różnych pojemników, miseczek z drewna, skorup owoców. Rozwinęło się garncarstwo, tworzono z gliny różnego rodzaju misy i garnki.

Dziś garnki to podstawowe naczynia kuchenne. Służą one zarówno do gotowania czy duszenia potraw jak i przechowywania gotowych posiłków. Garnki mają przeważnie kształt cylindra z dnem. Po bokach tego naczynia, na zewnętrznych ścianach zwykle znajdują się niewielkie uchwyty, co ułatwia przenoszenie i trzymanie tego przedmiotu. Do kompletu zwykle dodana jest także pokrywka z uchwytem. Garnki wykonywane są z różnych materiałów.


Oprócz wspomnianej wcześniej gliny należałoby wymienić następujące tworzywa, z których najczęściej wykonywane są Garnki:

- ceramika, tutaj również należy wymieniać już glinę,

- szkło,

- miedź,

a także jej stopy

- stopy aluminium,

- żeliwo, a przede wszystkim:

- stal nierdzewna,

- stal węglowa.


Wszystkie te wymienione materiały są odporne na wysoką temperaturę i deformację. Najbardziej popularne i powszechne są garnki wykonane ze stli nierdzewnej. Wykonywane są one głównie ze stali nierdzewnej chromowo - niklowej. Powstaje ona w proporcjach typu 1/18, gdzie stosuje się 8% niklu i 18% chromu.

Gładka powierzchnia tych garnków zatrzymuje rozwój mikroorganizmów, co zwiększa bezpieczeństwo zdrowotne. Łatwo także utrzymać je w czystości, co wpływa na ich ładny, estetyczny wygląd. Ponadto zastosowanie tego materiału wpływa na brak toksyczności i utrzymanie higieny. Dodatkowym atutem tych naczyń, a mianowicie dużej zawartości chromu w ich składzie sprawia, iż są one nie tylko odporne na działanie wysokich temperatur, ale i odporne na działanie stężonych kwasów i zasad. Garnki wytworzone ze stali nierdzewnej bardzo często mają budowę wielowarstwową. Ilość warstw waha się pomiędzy trzema, a sześcioma warstwami. Warstwy wewnętrzne zazwyczaj wykonane są z aluminium, zewnętrzne zaś ze stali nierdzewnej.

Zastosowanie warstw ma duże znaczenie podczas gotowania, gdyż pozwala na szybkie przewodzenie ciepła i jego równomierne rozprowadzenie po powierzchni dna. Chroni to potrawy przed przypaleniem lub przynajmniej zmniejsza ilość takich wypadków.

Warstwy powinny być ukształtowane w ten sposób, aby podczas gotowania nie dochodziło do deformacji dna tego naczynia. Duża różnica temperatur między wewnętrzną i zewnętrzna stroną dna garnka powoduje występowanie naprężeń i odkształceń co może grozić rozwarstwieniem dna.

Deformacja jest groźna zwłaszcza przy używaniu pieców elektrycznych, gdzie podczas gotowania garnek powinien dokładnie przylegać do płyty grzejnej. Deformacja dna i odkształcenia garnka powodują, iż pole powierzchni kontaktu garnka z płytą się zmniejsza, co z kolei zmniejsza ilość energii przekazywanej z grzejnika do wnętrza garnka. Przyczynia się to także do sytuacji, gdzie zdeformowane dno powoduje nierównomierne nagrzewanie się potraw, co sprzyja ich przypalaniu.

Przy nabywaniu garnków należy zatem zwrócić uwagę na jakość tego produktu. Dobry i solidny garnek będzie służył w kuchni przez wiele lat.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.smoczaoaza.pun.pl www.hoshi.pun.pl www.elzuzel.pun.pl www.ciaza-po-ciaza-obumarla.pun.pl www.shinobisway.pun.pl