#1 2012-10-02 12:10:08

Driada

Administrator

Zarejestrowany: 2012-02-11
Posty: 286
Punktów :   

Wszystko o nożach

Noże - rodzaje i zastosowanie
Noże, używane są przez nas codziennie. Zastosowanie tych przedmiotów jest bardzo szerokie. Stosujemy je do wszelkiego rodzaju prac. Już w przeszłości służyły one do polowań czy obrony. Jako narzędzie kuchenne zaczeły służyć, gdy jedzenie rękoma stało się mało eleganckie. Wówczas noże pełniły rolę widelca, kawałki mięsa za ich pomocą wędrowały do ust. XVI, XVII wiek przyniósł noże o zaokrąglonym ostrzu. Dziś bez noża nie wyobrażamy sobie życia w kuchni. Jest on niezbędnym elementem wyposażenia tego pomieszczenia. Każdy kucharz powinien mieć 3 lub 4 standardowe noże: nóż kuchenny krótki nóż do obierania i nóż do chleba.

Nóż kuchenny znany jest także jako nóż kucharza czy nóż szefa kuchni. Jest to najczęściej używany nóż w kuchni, a zarazem najbardziej wszechstronny. Ma on szerokie zastosowanie. Pozwala on na krojenie w kostkę, na plasterki, czy siekanie. Przeznaczony jest on do wszelkiego rodzaju "codziennych prac kuchennych ". Producenci oferują różne typy i rodzaje akcesoriów, jakimi są noże kuchenne. Różnią się one budową i długości ostrza. Dla początkujących kucharzy najodpowiedniejszy jest nóż o krótszym ostrzu. Oczywiście dobór zależy także od wielkości dłoni kucharza, im jest ona większa tym dłuższe powinno być ostrze. Ważne jest by ostrze było wystarczająco krótkie, aby zapewnić doskonałą kontrolę i precyzje podczas krojenia oraz wystarczająco długie, aby sprostać nawet tym większym produktom. W kuchni oprócz noża kuchennego powinny się także specjalne noże do krojenia chleba i szatkowania jarzyn.

Nóż do krojenia chleba to nóż w który na pewno warto jest zainwestować. Chleb jest produktem, z którym może sobie poradzić także zwykły nóż kuchenny. Nóż do krojenia chleba jest zaprojektowany specjalne dla tej czynności. Przeznaczony jest on zarówno do chleba o chrupiącej skórce, jak tego o miękkiej. Nóż ten właśnie zapobiega „uginaniu” się, a w konsekwencji kruszeniu chleba, co się zazwyczaj dzieje przy zwykłym nożu kuchennym. Najwygodniejszym nożem do szatkowania jarzyn jest tradycyjny nóż do przygotowywania azjatyckich potraw tak zwany santoku. W wyglądzie przypomina trochę nóż kuchenny, a trochę tasak. Ma on szersze ostrze od noża kuchennego i niżej końcówkę ostrza, jest on także od niego cięższy. W swym przeznaczeniu najlepiej nadaje się do krojenia i szatkowania. Jest tak wyprofilowany, że się nie wygina, przez co łatwo można kroić nawet te twarde jarzyny. Santoku ma też doskonałe zastosowanie przy krojeniu wysokich ciast, a także przy przenoszeniu posiekanych warzyw czy pokrojonych porcji. Stanowi on dzięki szerokiemu ostrzu idealną łopatkę. Budowa tego noża ma wyprofilowaną końcówkę, nieco uniesioną ku górze co pozwala na zastosowanie tak zwanej techniki „kołyski” , co ogromni ułatwia krojenie warzyw jak i innych produktów. Uchwyt tego noża położony jest wyżej od ostrza, co sprawia, iż krojenie jest proste, szybkie i do tego bez obijania kosteczek palców o deskę. Aby sprawnie i szybko działać tym profesjonalnym, ale ciężkim nożem trzeba oczywiście dojść do wprawy. Aby wybrać idealny nóż najlepiej wziąć do ręki różnego rodzaju noże, z rączką drewniana, plastikową, stali nierdzewnej i sprawdzić czy ma odpowiednią wagę i rozmiar. Nóż, żeby nim się dobrze pracowało powinien być dostosowany do kucharza.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.hoshi.pun.pl www.smoczaoaza.pun.pl www.lunarvampire.pun.pl www.elzuzel.pun.pl www.shinobisway.pun.pl